Friday 2 October 2009

ΑΡΧΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

«Το άλλο Σχολείο» είναι ανοικτή εθελοντική πρωτοβουλία πολιτών, εκπαιδευτικών και μη, που έχει σκοπό τη δωρεάν εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας σε ενήλικες μετανάστες/στριες και πρόσφυγες.

Στο Σχολείο γίνονται δεκτοί, ύστερα από αίτηση τους, ενήλικες μετανάστες ανεξαρτήτως εθνικότητας, φυλής, φύλου και θρησκείας. Οι εγγραφές γίνονται τον Οκτώβριο. Κατά τη διάρκεια της σχολικής περιόδου γίνονται δεκτοί μετανάστες που το επίπεδο γνώσης τους στην ελληνική γλώσσα, τους επιτρέπει να ενταχθούν σε ήδη λειτουργούντα τμήματα του Σχολείου.

Η κατάταξη τους σε επίπεδα γίνεται ύστερα από γραπτό και προφορικό τεστ. Ιδιαίτερη προσπάθεια καταβάλλεται έτσι ώστε, να δημιουργούνται όσο το δυνατόν περισσότερο ομοιογενή τμήματα, τα οποία θα λειτουργούν εφόσον έχει συμπληρωθεί ικανός αριθμός μαθητών, υπάρχει διαθέσιμο διδακτικό προσωπικό και αίθουσες διδασκαλίας.

Για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας λειτουργούν τρία επίπεδα α) αρχαρίων, β) μέσων και γ) προχωρημένων. Ο αριθμός των τμημάτων θα είναι αποτέλεσμα του αριθμού των μαθητών και των διδασκόντων.

Η σχολική χρονιά αρχίζει τον Οκτώβριο και τελειώνει το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουνίου. Οι ακριβείς ημερομηνίες ορίζονται ανάλογα με τις συνθήκες. Οι μαθητές ενημερώνονται γι’ αυτό, έγκαιρα, προφορικά και με έντυπο υλικό.

Το «άλλο Σχολείο» είναι οικονομικά ανεξάρτητο και αυτοδιαχειριζόμενο.

Οι οικονομικές ανάγκες που προκύπτουν καλύπτονται από τη συνδρομή των μελών και των φίλων του σχολείου.

Οι διδάσκοντες λειτουργούν με συνέπεια προς τις αρχές του σχολείου και με απόλυτο σεβασμό προς τους συναδέλφους τους και τους μαθητές.

Όταν απουσιάζουν φροντίζουν να ειδοποιούν εγκαίρως την γραμματέα του Σχολείου ή τον/την αντικαταστάτη/τρια τους, έτσι ώστε να αναπληρωθεί η απουσία τους. Αν διαπιστώσουν ότι αδυνατούν να συνεχίσουν το έργο που έχουν αναλάβει, το γνωστοποιούν, ώστε να αντικατασταθούν.

Συμμετέχουν σε συναντήσεις του Σχολείου κατά τις οποίες συζητούνται τα προβλήματα που έχουν σχέση με τη διδασκαλία και γενικότερα το εκπαιδευτικό έργο τους.

Οι διδάσκοντες τηρούν βιβλίο παρουσιών, το οποίο ενημερώνουν και παραδίδουν μετά τη λήξη του μαθήματος στην γραμματέα του Σχολείου.

Για την παρακολούθηση των μαθημάτων οι εκπαιδευόμενοι δεν καταβάλλουν δίδακτρα. Εφόσον το επιθυμούν αγοράζουν τα βιβλία που έχουν καθοριστεί για την διδασκαλία, αλλιώς, τους παρέχονται δωρεάν φωτοτυπίες της διδασκόμενης ύλης. Επίσης τους παρέχεται γραφική ύλη.

Οι εκπαιδευόμενοι προσπαθούν να παρακολουθούν τακτικά τα μαθήματα τους. Οι μαθητές είναι ανάγκη να σέβονται τον χώρο του Σχολείου και να τον διατηρούν καθαρό.